Michel Montignac
Urodził się w 1944 roku w Angouleme w południowo-zachodniej Francji i dużą część swojego zawodowego życia spędził w Human Resource Management, zanim zaczął specjalizować się w odżywianiu.
Jako młody chłopiec miał duże problemy z nadwagą, którą ponoć odziedziczył po swoim ojcu, który ważył 120 kilo. To było powodem, że od najmłodszych lat interesował się dietetyką.
Po studiach nauk politycznych został dyrektorem personalnym w amerykańskim międzynarodowym przedsiębiorstwie farmaceutycznym. W związku z tą funkcją zmuszony był uczestniczyć w wielu obiadach biznesowych. Te często spożywane posiłki a w konsekwencji tycie spowodowały, że jego zainteresowania powróciły do kwestii zdrowego żywienia.
Mając dostęp do najnowszych badań naukowych w tej dziedzinie, jak również eksperymentując na samym sobie (utracił 19 kilo) i swoich przyjaciołach stworzył Metodę, którą opublikował w swojej pierwszej ksišżce Comment maigrir en faisant des repas d'affaires ang. Dine out and lose weight w 1986 roku (polskie wydanie Dieta dla biznesmena).
Wkrótce potem w 1987 roku ukazała się jego druga książka Je mange je donc maigris, ang Eat yourself slim (polskie wydanie Jeść, aby schudnąć). Ta druga książka stała się w szybkim okresie światowym sukcesem, setki lekarzy domowych zaczęło polecać METODĘ swoim pacjentom.
Bibliografia |
Podziel się opinią
Komentarze