Trwa ładowanie...

Gotowanie zaczyna się w głowie – wywiad z Jerzym Knappe z serialu "Przepis na życie"

Chcesz powiedzieć, że ludzie wcześniej nie interesowali się jedzeniem?! Przyrządzanie posiłków jest równie stare, jak człowiek, tylko teraz przeżywa renesans. Szczególnie w naszym kraju, gdzie przez pięćdziesiąt lat na półkach sklepów dominował głównie jeden gatunek chleba i ocet.

Gotowanie zaczyna się w głowie – wywiad z Jerzym Knappe z serialu "Przepis na życie"Źródło: "__wlasne
d2oohy1
d2oohy1

Już niebawem do księgarń trafi książka z kulinarnymi recepturami autorstwa byłego szefa kuchni warszawskiego „Imbiru”. Czy Jerzy Knappe zrezygnował z szefowania jednej z najsłynniejszych restauracji stolicy, by poświęcić się pisaniu? Przekonajcie się sami. Wywiad cytujemy za tygodnikiem „Stolica od Kuchni”.

SoK: Byłeś do niedawna szefem kuchni, jednak przekazałeś dowodzenie kobiecie…

* Jerzy Knappe :* Ta decyzja była powodowana względami osobistymi, ale miała jak najbardziej merytoryczne, że się tak wyrażę, „zawodowe” uzasadnienie. Zostawiłem kuchnię „Imbiru” w dobrych rękach.

Zrezygnowałeś z szefowania, by poświęcić się pisaniu? Podobno wydajesz autorską książkę kucharską... Jaką kuchnię w niej zaprezentujesz?

Wow, wow, wow! Trzy pytania w jednym? Wolniejsze tempo poproszę. Jestem zawodowym… szefem i nigdy z tego nie zrezygnuję. A co do książki, nie ja ją wydaję. Ja ją tylko napisałem i jest o moich kulinarnych preferencjach.

Jesteś w kuchni perfekcjonistą. Czy przepisy, które pojawią się w twojej książce, nie będą zbyt trudne do w domu?

Dla mało oswojonych z kuchnią jest rozdział poświęcony gotowaniu z dziećmi. Mogą sobie od niego zacząć, jeśli resztę uznają za zbyt trudną…

d2oohy1

Do kogo jest skierowana twoja książka?

Zabawne…Do wszystkich, którzy zechcą ją kupić. Będę zaszczycony.

Myślę, że twoja książka kucharska to idealny prezent dla... mężczyzn. Pokazujesz, że prawdziwy facet może spełniać się w kuchni, i że gotowanie może być sexy. To się podoba kobietom!

Mężczyzna jest seksowny albo nie, bez względu na to, co robi i czym się zajmuje.

Gotowanie staje się u nas coraz modniejsze; coraz częściej podejmujemy wyzwania kulinarne, eksperymentujemy ze smakami. Dlaczego tak się dzieje? Czy to chwilowy trend?

Chcesz powiedzieć, że ludzie wcześniej nie interesowali się jedzeniem?! Przyrządzanie posiłków jest równie stare, jak człowiek, tylko teraz przeżywa renesans. Szczególnie w naszym kraju, gdzie przez pięćdziesiąt lat na półkach sklepów dominował głównie jeden gatunek chleba i ocet.

d2oohy1

Wiemy, że słuchasz muzyki klasycznej podczas gotowania. Czy coś oprócz niej inspiruje cię w kuchni?

Gotowanie, moim zdaniem, zaczyna się w głowie. Inspiruje mnie moja wyobraźnia, a muzyka, dobry zespół - w tym piękne kobiety - tylko mi towarzyszą.

Skąd bierzesz pomysły na nowe potrawy?

A to już pozostanie moją słodką tajemnicą.

Czy kuchnia, którą tworzysz w restauracji, różni się od tej, którą serwujesz w domu?

Gdybym podawał gościom w restauracji potrawy, których sam nie cenię, byłbym złamasem. Zajrzyj do mojej książki.

Bywasz dla swoich współpracowników szorstki i apodyktyczny, jednak prywatnie całkiem miły z ciebie facet…

Miły facet?! Chryste, zacznijmy od początku!

Czy w związku z wydaniem książki planujesz spotkanie z fanami?

Myślisz, że będą jacyś fani?

Jaki jest twój przepis na życie?

Gdybym miał przepis na życie nie byłbym szefem kuchni, tylko Panem Bogiem.

d2oohy1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oohy1