RSS

Ziemniaki, kukurydza i groszek mogą Cię zabić! Poznaj największych zbrodniarzy z królestwa roślin

20-06-2012



Kukurydza zwyczajna

Rdzenni mieszkańcy obu Ameryk potrafili bezpiecznie przyrządzać to lokalne zboże. Tradycyjne przepisy każą dodawać do kukurydzy wapna gaszonego, czyli wodorotlenku wapnia, naturalnie występującego minerału” – pisze Amy Stewart. Co ciekawe, podstawowy przepis na tortillę w dalszym ciągu zaleca dodanie wapna gaszonego. Skąd takie zalecenie?

Otóż, bez wapna zawarta w kukurydzy niacyna nie wchłonie się do organizmu, a to zaczyna być groźne w przypadku, gdy kukurydza jest głównym składnikiem naszej diety lub gdy spożywamy ją bez dodatków. Pierwsi osadnicy nie zdawali sobie sprawy z ryzyka i ciężki niedobór niacyny w organizmie wywołał u nich schorzenie zwane rumieniem lombardzkim lub pelagrą.

Już w 1735, gdy zaczęto do Europy sprowadzać kukurydzę, u ubogich mieszkańców Hiszpanii zaczęto obserwować takie symptomy choroby, jak zapalenie skóry, demencję, biegunkę i… śmierć. W pierwszej połowie XX wieku na pelagrę zachorowały trzy miliony Amerykanów (sto tysięcy zmarło). Dzisiaj kukurydzę uważa się za zdrową i bezpieczną o ile je się ją z innymi potrawami.

oceń
144
63
Podziel się

Opinie

Ocena: +1 [1]
~kooren [2012-07-10 15:10]

Pewne źródła z 1909 roku... Pewien indyjski lekarz.. Pewien żołnierz z 1941.. Niezwykle wiarygodne odniesienia:)

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~kooren [2012-07-10 15:02]

Obrazek ilustrujący ten pseudoartykulik to już całkowita żenada albo raczej zaprzeczenie treści. Rosiczka "zjada" (a raczej trawi) robaczki, które większości ludzi wydają się niejadalne, korzysta z ich ciał ( dokładnie z rozpuszczonych przez jej soki trawienne "robaczkowych" soli mineralnych), więc to całkowite przeciwieństwo opisywanych treści (w którym mniej więcej czytamy : wszystko co lubimy jeść i jemy bardzo często jest trucizną). Jeśli byłby to ironiczny, inteligentny, albo chociaż zabawny artykuł- genialna ilustracja. Nie podejrzewam niestety autora/ki o którąkolwiek z tych cech. Zapewne to pisanko miało być bulwersujące. Wyszło jednak wyjątkowo żałośnie i denerwująco dla każdego człowieka o IQ powyżej upośledzenia umysłowego. "Najwięksi zbrodniarze" skąd takie wnioski? Może jakiekolwiek dane? Jakieś wypowiedzi nawet najgorszych dietetyków lub znanych osób? Skoro to najwięksi zbrodniarze, to chociaż kilkadziesiąt z kilkudziesięciu tysięcy znanych nam wszystkim, przeciętnym zjadaczom chleba ( o dietetykach i ludziach choć trochę zainteresowanych żywieniem nawet nie wspomnę) osób powinna słyszeć kilku przypadkach.

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~kooren [2012-07-10 14:08]

Każde dobre cokolwiek powoduje hmm tak fachowo określanie w tym artykule" ślinienie". Widocznie autorce/autorowi tego bzdurnego artykułu nie przyszło do głowy,iż ślina rozpoczyna trawienie i jest przydatna.

odpowiedz

Ocena: +9 [19]
~kalina [2011-10-28 22:12]

Autorko lub Autorze tego durnego portalu ...idż do psyhiatry - to będzie najlepsza Twoja decyzja.

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

Ocena: 0 [2]
~Uncivilised [2012-02-13 20:16]

nie znacie sie, nie umiece czytac, ta ksiazka pisze w jakich sytuacjach staja sie one szkodliwe a nie ze sa one ww ogole nie do jedzenia

odpowiedz

Ocena: +4 [14]
~Paranoja [2011-10-28 22:42]

Ten kto napisał ten artykułu powinien jeszcze napisać ,że: od zółtego sera dostaje się żółtaczki od czerwonych buraczków czerwonki , a od białego sera białaczki, itp... Ciekawe jakie korporacje spożywcze sponsorują ten artykuł.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: +3 [7]
~~BeAtA [2011-10-29 00:19]

Czy są rośliny dobre i złe? Tak są!!! Lubimy bowiem oceniać świat w kategorii dobry-zły, zapominając często o złotym środku, o wzajemnym oddziaływaniu organizmów na siebie. Wiecie że prawie 80% leków produkowanych przez współczesny przemysł farmaceutyczny jest pochodzenia roślinnego. Wszystkie rośliny te o właściwościach trujących i te o pozytywnie działających umiejętnie użyte i przyrządzone są lekiem, lub pożywieniem...... A swoją drogą matka natura wie co robi. Pozdrawiam

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: -1 [1]
~kocik [2011-10-29 01:38]

Poparzyl sie ktos trujacym debem, trujacym bluszczem, lub trujacym sumakiem? Tygodniami to sie na skorze gnoi owrzodzeniem, swedzi i boli. Przyjedz do Stanow, sam sie przekonasz.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~LIDKA [2011-10-29 01:12]

DLACZEGO NAZYWACIE TRUPI KWIATUSZEK SMIERDZIELEM? JEST SLICZNY A WY TO SMIERDZIELE! HAHA!

odpowiedz

Ocena: +2 [2]
~jjjj [2011-10-29 00:53]

NWO atakuje zdrowe jedzenie!!!!!! Najpierw nam fundują GMO a teraz piszą o trujacych warzywach

odpowiedz

Ocena: +3 [3]
~Nieogłupiony [2011-10-29 00:51]

Jak czytam te bzdury,to napiszcie co nie szkodzi,albo nie,bo już wiem -Śmierć.

odpowiedz

Ocena: +7 [7]
~L. [2011-10-29 00:13]

Wow, to w takim razie juz dawno cala ludzkosc powinna wyginac, bo wg tego co regularnie podaje WP.PL wszystko jest trujace.

odpowiedz

Ocena: +7 [9]
~ona. [2011-10-28 21:13]

Przestańcie sobie jaja robić.. !!!!!!!!!!!!! to co mamy w końcu jeść.. jak wszystko zatrute...??????

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

Ocena: +2 [4]
~:) [2011-10-29 00:05]

To już boję się pomyśleć co znajduje się w substancjach sprzedawanych jako lekarstwa, zwłaszcza tych przepisywanych na receptę.

odpowiedz

Ocena: +3 [5]
~ben [2011-10-29 00:04]

co za, delikatnie rzecz ujmując, tuk wypocił ten bekot (dachówka też zabija)

odpowiedz

Ocena: +5 [5]
~jarosz [2011-10-28 22:12]

ziemniaki są wporzo;)

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: +3 [5]
~daniod5d [2011-10-28 23:52]

Ale piszecie tu komedie i niezłe jaja sobie robicie, ha, ha!!! zaraz się posikam ze śmiechu!!!!!haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......................................

odpowiedz

Ocena: +4 [4]
~obierka straczkowa [2011-10-28 23:50]

..tydzien temu pisalista,ze amerykany odkryly,ze ziemniary lecza ..moge zaproponowac Komus od Was dormowe leczenie przeciez to co tu dajecie gawiedzi jako tematy ..do dyskusji TO moze zabic....smiechem

odpowiedz

Ocena: +3 [3]
~józek [2011-10-28 23:47]

Teraz chcą postawić pomnik kartofla w Wołominie.

odpowiedz

Ocena: -2 [6]
~Chochoł [2011-10-28 23:45]

Niektórzy jedzą muchomor czerwony i żyją. Wszytko zależy od obróbki.

odpowiedz